Jak sprawdzić swoje aplikacje Google i Facebook


Czy jesteś regularnym lub solidnym użytkownikiem narzędzi Google? Czy używasz swojego konta Google do logowania się w aplikacjach innych firm? Czy często robisz quizy wysłane przez znajomych na Facebooku? Czy, tak jak w przypadku Google, użyłeś swojego konta na Facebooku, aby zalogować się do aplikacji lub stron internetowych stron trzecich?

Ostatnie, czy niepokoją Cię niedawne wiadomości o firmach z mediów społecznościowych w przypadku naruszenia prywatności? Oprócz rygorystyczna higiena haseł i obowiązkowych uwierzytelnianie dwuskładnikowe lub po prostu odrzucenia tych firm w całości, możesz zrobić kolejny krok w kierunku zwiększenia bezpieczeństwa, okresowo chroniąc aplikacje / moduły / witryny internetowe, które możesz dostęp do kont Google i Facebook.

Poniżej przedstawiamy, jak przeglądać, sprawdzać, kalibrować i usuwać połączone aplikacje z konta Google i kont Facebooka.

Google Połączone aplikacje

Załóżmy, że od czasu do czasu używasz swojego konta Google do logowania się do aplikacji innych firm. Nawet jeśli nie możesz sobie tego przypomnieć, wiele razy nie zdasz sobie nawet sprawy, że dajesz aplikacji dostęp do swojego konta Google.

Oto wskazówki Google:

Usuń dostęp stron trzecich

Teraz zobaczmy, jak monitorować i usuwać te połączone aplikacje Google. Zaloguj się za pomocą konta Google za pomocą przeglądarki internetowej.

W prawym górnym rogu ekranu zobaczysz swoje zdjęcie profilowe. Kliknij na nim, a następnie kliknij Moje konto.

Ta strona Moje konto zawiera kilka modułów, takich jak bezpieczeństwo prywatność i preferencje; warto go przejrzeć, zwłaszcza Sprawdzanie bezpieczeństwa.

Na potrzeby tego artykułu spójrz w dół wzdłuż lewy pod Zaloguj się & amp; Bezpieczeństwoi wybierz Aplikacje z dostępem do konta.

W przypadku aplikacji z dostępem do kontastronę, kliknij Zarządzaj aplikacjami, aby wyświetlić pełną listę podłączonych aplikacji.

Zobacz, jak Google grupuje połączone aplikacje, wyświetlając najpierw aplikacje imprezowe 3 rd, które mają dostęp do Twojego konta. Poniżej tych 3 rdaplikacji, pojawi się lista aplikacji, które są zaufane przez Google, które mają dostęp.

Teraz sprawdź te listy dla aplikacji, które są nieznane lub których już nie używasz. Kliknij jedną z aplikacji. Tutaj zobaczysz szczegóły, w tym, kiedy aplikacja była autoryzowana i jaki jest jej poziom dostępu. Aby go usunąć, kliknij Usuń dostęp.

Google wyświetli pop-up wyjaśniający, że usuwasz dostęp do aplikacji na swoim koncie i ponownie korzystać z tej aplikacji lub usługi, musisz przyznać dostęp. Kliknij OK, a Google usunie dostęp do aplikacji i usunie ją z listy.

Kontynuuj, aby usunąć dostęp do wszystkich aplikacji, których nie używasz aktywnie. Pamiętaj też, że jeśli musisz ponownie usunąć aplikację innej firmy lub Google, musisz po prostu jeszcze raz ją autoryzować.

Aplikacje połączone w serwisie Facebook

Wiele loginów w witrynie wymaga od nowych użytkowników logowania się za pomocą Facebooka. Ponadto, jeśli korzystasz z wielu popularnych aplikacji do gry i quizów na Facebooku, aplikacje te również uzyskują dostęp do twoich danych osobowych. Facebook jest obecnie popularny w wiadomościach ze względu na niewłaściwe wykorzystanie tych danych. W odpowiedzi Facebook może wkrótce uprościć ustawienia prywatności. Ale na chwilę obecną oto aktualny, nie tak prosty sposób sprawdzenia i usunięcia tych aplikacji połączonych z Facebookiem.

Po zalogowaniu się na Facebooku, pociągnij przełącznik / strzałkę w prawym górnym rogu ekranu Facebooka. Spowoduje to ujawnienie konta Facebook i innych funkcji. U dołu tej listy wybierz Ustawienia.

Na stronie Ogólne ustawienia konta Facebook przewiń w dół i wybierz Aplikacje i strony internetowew menu po lewej stronie.

Na następnej stronie przedstawiono aplikacje Facebooka, które zostały podane dostęp do konta, w sposób opisany powyżej. Są to między innymi zabawne aplikacje, takie jak Words with Friends, do automatyzacji integracji, takich jak If This Then That (IFTTT) i aplikacje zwiększające wydajność, takie jak Hootsuite.

Ty może całkowicie usunąć aplikację, zaznaczając pole wyboru po prawej stronie i wybierając Usuń, jak pokazano powyżej.

If wybierasz jedną lub więcej aplikacji i klikniesz usuń, pojawi się kolejne okno dialogowe. Zwróć uwagę na opcję dodatkowego pola wyboru odnoszącą się do poprzedniej aktywności. Zastanów się, czy poinstruować Facebooka, aby również usuwał wcześniejsze posty utworzone za pomocą aplikacji. Na przykład, jeśli użyjesz IFTTT do automatycznego publikowania na Facebooku jakichkolwiek wpisów opublikowanych w Bloggerze, możesz nadal chcieć pozostać w poprzednich postach.

Kilka innych ważnych uwag tutaj. Po usunięciu aplikacja lub witryna nie będą już miały dostępu do Twoich informacji, ale nadal mogą zachować wcześniej udostępnione informacje. Jeśli aplikacja lub witryna ma Twój adres e-mail, możesz z pewnością "zrezygnować z subskrypcji", aby zatrzymać przyszłe e-maile, ale konieczne będzie skontaktowanie się bezpośrednio z programistami lub programistami witryny, aby dowiedzieć się, czy Twoje informacje nadal są dostępne.

Facebook ułatwia użytkownikom kontakt z twórcami aplikacji, wybierając "Raport / Kontakt" w prawym dolnym rogu po kliknięciu aplikacji. Tak więc, jeśli jesteś zaniepokojony, możesz najpierw użyć tego narzędzia kontaktowego przed usunięciem aplikacji.

Edytuj ustawienia prywatności aplikacji Facebook

Pamiętaj też, że Facebook pozwala użytkownikom na określenie ekspozycji każda podłączona aplikacja jest dozwolona. Więc nawet po całkowitym usunięciu aplikacji zastanów się nad odwiedzeniem i zmianą ustawień prywatności dla każdej aplikacji, która pozostaje. Oto jak.

W przypadku jednej z aplikacji kliknij Wyświetl i edytuj.

Najpierw sprawdź Widoczność aplikacji, co oznacza, że ​​na Facebooku będzie można zobaczyć, że korzystasz z tej aplikacji. W tej widoczności możesz wybrać Publiczny, Znajomi, Przyjaciele oprócz znajomych, Tylko jalub Niestandardowe.

Jeszcze ważniejsze jest sprawdzenie danych osobowych podanych w aplikacji. W przypadku wielu aplikacji profil publiczny może być wymagany, ale inne informacje, takie jak lista znajomych z Facebooka, urodziny, miasto rodzinne i adres e-mail, mogą być odznaczone. Ponadto przez większość czasu aplikacja nie musi mieć dostępu do stron ani zarządzania firmą.

Dlatego zmniejsz dostęp do każdej aplikacji lub usuń ją całkowicie. Po usunięciu nie będziesz już widział tej aplikacji ani witryny na liście aplikacji połączonych z Facebookiem.

Gratulujemy wprowadzenia niewielkiej kontroli prywatności w ciągłych walkach o prywatność, z którymi wszyscy spotykamy się podczas korzystania z serwisów społecznościowych. Daj nam znać o wszelkich uwagach lub pytaniach. Ciesz się!

10 UKRYTYCH FUNKCJI w MESSENGER! 📱

Related posts:


12.04.2018