Jak wysyłać samodestrukcyjne wiadomości w programie Facebook Messenger


Czy kiedykolwiek używałeś znikającego atramentu, aby pisać wiadomości do znajomych, więc nigdy nie musisz się martwić o swój sekret? To właśnie robią autodestrukcyjne wiadomości Facebook Messenger dla tekstów i zdjęć lub filmów wysyłanych z urządzenia.

Znane również jako efemeryczne wiadomości, wiadomości te gwarantują, że wszelkie wysyłane treści zostaną usunięte w ciągu kilku minut lub sekund od konsumpcja. Dzieje się tak na obu urządzeniach oraz na serwerach systemowych bez przechowywania trwałych zapisów rozmowy.

Wiele technologii, takich jak szyfrowanie i silne ściany haseł, są używane razem do wysyłania, kodowania, odbierania i niszczenia tekstów, zdjęć lub filmów i innych załączników.

- niszczące wiadomości są atrakcyjne i popularne, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, ale dorośli używają ich do swojej prywatności. Inne pozytywne przypadki użycia obejmują zgłaszanie nieprawidłowości lub komunikowanie o delikatnych sprawach, takich jak sprawy dyscyplinarne lub karne.

Możesz ich również użyć, aby powstrzymać szpiegów przed czytaniem wiadomości, których nie powinni, lub podczas emocjonalnie naładowanych chwil, takich jak kłótnie małżeńskie, gdy jest to łatwe wysyłanie ostrych tekstów, które można wykorzystać przeciwko tobie.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby odbiorca zrobił zrzut ekranu lub zewnętrzną kopię ekranu podczas przeglądania wiadomości, więc nie ma gwarancji, że wiadomość nie została nagrane, ale masz prawie 100% prywatności.

Jak działają samozniszczające wiadomości Facebook Messenger

Aplikacja Facebook Messenger ma funkcję tajnych rozmów, która umożliwia wysyłanie prywatnych wiadomości do jednego osoby, chroniąc jednocześnie Twoją prywatność za pomocą specjalnego szyfrowania.

Szyfrowanie ma na celu ochronę wiadomości, dzięki czemu tylko Ty i Twój odbiorca możecie ją przeglądać lub odtwarzać - nawet Facebook nie ma do niej dostępu. Możesz także dodać licznik czasu lub datę ważności do wiadomości, aby mogła ona ulec samozniszczeniu w czasie określonym przez odbiorcę.

Wszystkie tajne rozmowy są wyświetlane z ikoną kłódki obok ikony profilu kontaktu na liście wiadomości. Pęcherzyki mowy są koloru czarnego, a nie zwykłego niebieskiego dla zwykłych czatów na Facebooku, i możesz rozpocząć jeden na nowym czacie lub już istniejącym.

Jeśli jednak osoba ta nie jest twoim znajomym na Facebooku ani Facebook nie uważa, że ​​znasz kontakt, twoja tajna wiadomość zostanie wysłana do jej Żądania wiadomości lub pojawi się jak spam w Filtrowanych wiadomościach. Wiadomości nie zostaną usunięte, ale będą przechowywane w ukrytej skrzynce pocztowej.

Konfigurowanie samodestrukcyjnych wiadomości w Messengerze

Tajne rozmowy można tworzyć tylko w aplikacji Messenger na Androida i iOS, więc nie znajdziesz ich na messenger.com lub czacie na Facebooku. Nie są one również dostępne w aplikacji Facebook Messenger Lite.

Ponadto możesz uzyskać dostęp do rozmów tylko na urządzeniach, z których je utworzysz. Na przykład nie możesz rozpocząć tajnego czatu na iPhonie, a następnie kontynuować czat na iPadzie.

Możesz jednak dodać inne urządzenie, aby wysłać wiadomość, ale nie zobaczysz na niej poprzednich wiadomości. Druga osoba zostanie o tym powiadomiona, ale tylko nowe wiadomości w istniejących rozmowach pojawią się na wszystkich urządzeniach.

Proces tworzenia tajnych rozmów różni się nieznacznie w zależności od tego, czy masz urządzenie z Androidem czy iOS. Przyjrzymy się instrukcjom dla każdego z osobna.

Android

Przed wysłaniem tajnej rozmowy upewnij się, że masz zainstalowaną najnowszą wersję aplikacja Facebook Messenger na telefonie lub tablecie. Jeśli nie widzisz znikającej opcji rozmowy, pobierz najnowszą wersję ze Sklepu Google Play.

Otwórz Messenger, aby przejść do Czatów

Stuknij ikonę ołówka w prawym górnym rogu ekranu

Naciśnij ikonę kłódki

Wybierz osobę, z której chcesz wysłać wiadomość

Możesz stuknąć ikonę timera w wyświetlonym polu tekstowym i ustawić czas lub datę wygaśnięcia (np. 5 sekund, 10 sekund), w ciągu których wiadomość znika, gdy odbiorca ją zużyje

Twoja tajna rozmowa zostanie zamazana, a na dole pojawi się komunikat (czerwony) z informacją o wygaśnięciu (w sekundach)

iOS (iPhone lub iPad )

Otwórz aplikację Messenger, aby przejść do Czaty

Stuknij ikonę ołówka w prawym górnym rogu ekranu

Stuknij Tajne

Wybierz osoba, do której chcesz wysłać wiadomość

Jeśli chcesz ustawić datę wygaśnięcia dla wiadomości, dotknij ikony timerai ustaw licznik czasu, aby wiadomości znikały

Twoja tajna rozmowa zostanie zamazana, a na dole pojawi się komunikat (czerwony) pokazujący datę ważności (w sekundach)

Weryfikowanie tajnych rozmów na Facebooku Messenger

Możesz zweryfikować wszystkie zaszyfrowane tajne rozmowy, porównując klucze ich urządzeń. Zarówno ty, jak i odbiorca wiadomości otrzymacie klucze urządzenia, abyście mogli porównać i sprawdzić, czy pasują do siebie.

Otwórz tajną rozmowę i dotknij nazwy kontaktu

Stuknij Twoje klucze

Porównaj swój klucz urządzenia z nazwą kontaktu, aby upewnić się, że pasują.

Jak usunąć tajne rozmowy

Android

Otwórz aplikację Messengeri dotknij zdjęcia profilowegow prawym górnym rogu. Przewiń w dół i dotknij Tajne rozmowy.

Następnie stuknij Usuń wszystkie tajne rozmowy

Stuknij Usuń

iOS

Otwórz Messenger, a następnie stuknij Czaty, a następnie stuknij zdjęcie profilowew lewym górnym rogu.

Przewiń w dół i stuknij Tajne rozmowy. Stuknij Usuń wszystkie tajne rozmowyi stuknij Usuń.

Jak usunąć jedną tajną rozmowę

Jeśli chcesz usunąć pojedynczą rozmowę, dotknij nazwy kontaktu. Pojawi się główny ekran czatu. Naciśnij ponownie nazwę (tuż pod słowem Tajna rozmowa)

Uwaga:możesz usunąć tajne rozmowy tylko z urządzenia, a nie z urządzenia odbiorcy.

Minusem Tajne rozmowy Facebooka są przeznaczone tylko do rozmów jeden na jednego, a nie grup. Nie można go również używać do wysyłania płatności.

Related posts:


12.09.2019