Użyj Udostępniania lokalizacji Google, aby śledzić swoich bliskich


Trudno sobie teraz wyobrazić, ale nie tak dawno nie można było po prostu skontaktować się z kimkolwiek w dowolnym momencie. Kiedy twoje dziecko, małżonek lub przyjaciel zniknęli z pola widzenia, dosłownie nie było możliwości dowiedzenia się, czy coś jest nie tak długo po tym fakcie.

Telefon komórkowy to już przeszłość, ale smartfony przeniosły kontrolę nad osobami, na których Ci zależy, na wyższy poziom.

Bez względu na to, czy masz urządzenie z Androidem czy iOS, możesz teraz na stałe udostępniać swoją lokalizację inna osoba i niech zrobią to samo dla ciebie.

Oznacza to, że możesz sprawdzić, gdzie się znajdują w dowolnym momencie, korzystając z aplikacji Mapy Google lub odwiedzając stronę internetową. Co najważniejsze, zawsze będziesz mógł zobaczyć ich ostatnią znaną lokalizację, a także czas pozostały do ​​wyczerpania baterii w telefonie.

Oczywiście użytkownicy iPhone'a mogą korzystać z aplikacji takich jak Find Phone lub Find Friends, które są lepszą opcją niż Mapy Google, ale nadal warto o tym wiedzieć. Dla użytkowników Androida jest to świetna opcja.

Udostępnianie lokalizacji za pomocą GoogleMaps

Zanim ktokolwiek będzie mógł udostępnić swoją lokalizację, oboje muszą mieć konto Google i znajdować się na liście kontaktów. Stanie się to automatycznie, jeśli któryś z was wyśle ​​sobie kiedyś wiadomość e-mail lub wiadomość w Hangouts.

Ponieważ urządzenie mobilne można śledzić, można to zrobić tylko z telefonu. Jeśli przejdziesz do tej funkcji w witrynie, możesz wyświetlić tylko lokalizacje, które zostały Ci udostępnione. Niezależnie od tego, czy korzystasz z iOS, czy Androida, proces jest zasadniczo identyczny.

Najpierw otwórz aplikację Mapy Google. Pamiętaj, że musisz być zalogowany, aby udostępnianie lokalizacji działało.

Teraz dotknij menu hamburgerpo lewej stronie.

Wybierz Lokalizacja Udostępnianie>Dodaj osoby.To mała ikona, która wygląda jak plus obok małej osoby.

Teraz wybierz, jak długo chcesz udostępniać swoją lokalizację. Domyślnie jest ustawiona na jedną godzinę.

Następnie dotknij Wybierz osoby.

Wpisz adres e-mail osoby, której chcesz udostępnić swoją lokalizację w tym polu.

Po wybraniu właściwej osoby i potwierdzeniu, zobaczy ona Twoją lokalizację w czasie rzeczywistym w aplikacji Mapy Google. Teraz już nigdy nie będziesz musiał martwić się, gdzie są Twoi bliscy!

Pamiętaj, że aby wszystko działało, musisz zmienić kilka ustawień w telefonie. Na iPhonie musisz dać dostęp do lokalizacji w Mapach Google Zawszei włączyć Odświeżanie aplikacji w tle.

Gdy to zrobisz, druga osoba będzie mógł stale wyświetlać Twoją lokalizację, dopóki udostępnianie nie zostanie wyłączone. Jeśli inna osoba nie udostępniła Ci swojej lokalizacji, zostanie to zaznaczone na ekranie. Możesz dotknąć przycisku Poproś, aby udostępnić swoją lokalizację.

Zauważ, że nikczemni ludzie, którzy mogą dostać się w ręce, aby włączyć telefon bez Twojej zgody. Zawsze możesz powiedzieć, kiedy udostępniana jest twoja lokalizacja, jeśli zobaczysz strzałkę lokalizacji w górnej części telefonu na ekranie głównym.

Aby sprawdzić i zobaczyć, które aplikacja korzysta z Twojej lokalizacji, przejdź do Ustawienia - Prywatność - Usługi lokalizacji i przewiń w dół, aż zobaczysz aplikację z wypełnioną fioletową ikoną lokalizacji.

Oznacza to, że aplikacja ma ostatnio użyłem Twojej lokalizacji. Następnie możesz wejść i sprawdzić, czy w razie potrzeby udostępnianie lokalizacji jest wyłączone. Będziesz także mógł zobaczyć, komu udostępniasz swoją lokalizację, i mam nadzieję, że je złapiesz. Ciesz się!

MojaRodzinka - sprawdzanie lokalizacji

Related posts:


10.03.2019