Jak korzystać z trybu incognito w Mapach Google na urządzeniu z Androidem


Czy wiesz, że Mapy Google mają tryb incognito, podobnie jak w Google Chrome? Również tutaj istnieją uzasadnione powody, aby korzystać z trybu prywatnego. Domyślnie Mapy Google śledzą wszystkie Twoje ruchy i są dostępne dla członków rodziny Google i zaufanych osób.

Ale co, jeśli chcesz na chwilę ukryć swoją aktywność? Jeśli wybierasz się gdzieś, aby kupić prezent dla współmałżonka lub planujesz niespodziankę, możesz nie chcieć, aby ktoś inny widział te dane.

Chociaż zawsze możesz usunąć swoje Historia lokalizacji w Mapach Google później, najlepiej jest, jeśli nie jest ono śledzone w pierwszej kolejności. Oto jak korzystać z trybu incognito w Mapach Google na urządzeniu z Androidem.

Jak działa tryb incognito w Mapach Google?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, tryb incognito to funkcja przeglądania prywatnego, która ma na celu ochronę Twojego lokalizacja (GPS ) i dane wyszukiwania w Mapach Google. Po włączeniu trybu incognito Mapy Google natychmiast wyłączają funkcję Historii lokalizacji. Aplikacja przestaje rejestrować, gdzie jesteś i czego szukasz.

Mapy Google nie zapisują Twojej historii przeglądania, czyli swoją historię wyszukiwania. Nie wyśle ​​Ci też powiadomień. Nie zaktualizuje udostępnionej lokalizacji, jeśli włączysz tę funkcję.

Nie zmienia to jednak sposobu korzystania z nawigacji w Mapach Google. Nadal będziesz w stanie zobaczyć, gdzie jesteś, będziesz mógł wyszukać miejsce, a także korzystać z nawigacji zakręt po zakręcie w Mapach Google.

Następujące funkcje nie będą dostępne w trybie incognito Map Google:

  • Dojazd
  • Dla Ty
  • Historia lokalizacji (według Google historia lokalizacji zostanie wstrzymana na całym urządzeniu, nie tylko na Mapach Google).
  • Udostępnianie lokalizacji
  • Powiadomienia i wiadomości
  • Historia wyszukiwania
  • Sugestie dotyczące zakończenia wyszukiwania
  • Wkład w Mapach Google
  • Mikrofon Asystenta Google w nawigacji
  • Mapy offline
  • Twoje miejsca
  • Integracja z mediami
  • Podczas nawigacji funkcja mikrofonu w Mapach Google nie będzie działać, ale nadal możesz używać „ OK Google ”. Spowoduje to wyświetlenie Asystent Google, a ponieważ nie jest to część aplikacji Mapy Google, dane te zostaną zapisane i będą dostępne w historii Twojego konta Google.

    Jak włączyć tryb incognito w Mapach Google

    Teraz, gdy już wiesz, jak działa ta funkcja, oto jak możesz jej używać na swoim smartfonie z Androidem.

    1. Otwórz Aplikacja Mapy Google na swoim urządzeniu z Androidem.
    2. Zobaczysz znajomy ekran główny Map Google z bieżącą lokalizacją. Stuknij ikonę Profilw prawym górnym rogu ekranu.
    3. Teraz wybierz opcję Włącz tryb incognito.
      1. Mapy Google pokażą menu objaśniające funkcje. Tutaj wybierz przycisk Zamknij.
      2. Teraz na ekranie zobaczysz ikonę trybu incognito, a aplikacja Mapy Google uruchomi się ponownie.
      3. Po ponownym uruchomieniu być w trybie incognito. Będziesz mógł to stwierdzić, ponieważ ikona trybu incognito zastąpi ikonę Twojego profilu w prawym górnym rogu.

        Możesz teraz wyszukiwać i nawigować bez obawy, że zostaniesz nagrany.

        Jak wyłączyć tryb incognito w Mapach Google

        Po zakończeniu eskapad incognito możesz chcieć go wyłączyć i wrócić do ustawień domyślnych ( w końcu tryb incognito w Mapach Google oferuje mniej funkcji).

        1. Otwórz aplikację Mapy Google i dotknij ikony Incognitow prawym górnym rogu ekranu.
        2. Następnie dotknij przycisku Przycisk wyłączania trybu incognito.
        3. I tak po prostu aplikacja Mapy Google uruchomi się ponownie, a Twój znajomy ekran główny Map Google powróci.

          Jak usunąć historię Map Google

          Co zrobić, jeśli zapomnisz włączyć tryb incognito w Mapach Google i zechcesz ukryć lub usunąć aktywność w Mapach Google? Możesz to również zrobić, tak jak przeglądarka Google Chrome.

          I możesz to zrobić bezpośrednio w aplikacji Mapy Google na Androida.

          1. Otwórz aplikację Mapy Google na swoim smartfonie z Androidem.
          2. Kliknij ikonę Profilw prawym górnym rogu i wybierz Opcja Ustawienia.
            1. Tutaj wybierz opcję Historia mapy.
            2. Spowoduje to wyświetlenie strony internetowej konta Google z odwróconą chronologiczną listą wszystkich lokalizacji i historii wyszukiwania w Mapach Google.
            3. Możesz przewijać listę, aby znaleźć konkretny wpis. Lub możesz skorzystać z funkcji wyszukiwania u góry. Tutaj możesz również filtrować według określonej daty.
              1. Gdy znajdziesz dane, które chcesz usunąć, stuknij ikonę z trzema kropkami przycisk Menui wybierz opcję Usuń. Następnie kliknij przycisk Zamknij, aby kontynuować przeglądanie.
              2. Google usunie teraz określone dane z Twoje konto Google. Nie pojawi się w aplikacji Mapy Google i żadne połączone konto nie będzie miało do niego dostępu.

                Jakie są Twoje wrażenia z używania Map Google w trybie incognito? Podziel się z nami w komentarzach poniżej.

                Szukasz alternatywy dla Map Google? Oto Twoje 8 najlepszych opcji.

                Related posts:


                16.08.2020